Com es fa el seguiment dels casos positius? 

Actualitat

L’objectiu del projecte Escoles Sentinella es monitorar i avaluar la pandèmia de la COVID-19 a l’àmbit escolar i per tal de fer-ho, els diferents paquets de treballs del projecte s’encarreguen de diferents aspectes com ara d’estudiar els coneixements, actituds i condcutes a través d’enquestes bioconductuals, la pressa de mostres biològiques, l’estudi ambiental de les aules, la recerca participativa per incloure a les persones participants del projecte amb un paper actiu o l’estudi a partir dels casos índex que es realitza per part de l’equip de l’Hospital Vall d’Hebron.  

L’estudi de la transmissibilitat del virus s’activa quan una persona participant del projecte és diagnosticada pel circuit de salut pública amb COVID-19. Durant el primer trimestre del curs 2021-2022, del 5505 total de persones participants, s’han diagnosticat 41 casos, dels quals 33 han sigut casos inicials i 8 han sigut casos secundaris. D’aquest 41 casos diagnosticats, 31 d’ells s’han produït a partir del 30 de novembre (la qual cosa suposa el 75,6% dels casos diagnosticats aquest curs), coincidint amb l’inici de la sisena onada amb la variant Delta i la ràpida arribada de la variant Òmicron.  

Quan es diagnostica un cas positiu, Escoles Sentinella activa el protocol de seguiment per tal d’estudiar la transmissibilitat amb les persones de l’entorn. A continuació us expliquem tres casos que hem estudiat.  

El primer cas es tracta d’un brot que es va produir a una de les Escoles Sentinella: un tutor de P4 es va diagnosticar com a cas índex i va transmetre la infecció al dos filles i també a dos tutors de 6è de Primària. El primer tutor va generar 6 casos secundaris entre el seu alumant i l’altre tutor va generar 4 casos secundaris entre l’alumnat. Finalment, el brot va acabar desenvolupant casos terciaris en altre personal docent d’altres cursos del mateix centre. 

El segon cas va ser un professor de P3 que va ser diagnosticat com a cas índex i va transmetre la infecció a dos dels seus alumnes. Aquest professor comparteix espais comuns amb altres membres del professorat i del personal no docent i va transmetre la infecció a un tutor de P3, qui va transmetre la infecció a dos dels seus alumnes del seu grup bombolla. 

El tercer cas fa referència a un cas secundari: Una mare va contagiar a la seua filla de 3ESO que comptava amb dues dosis de vacunació de Pfizer. Aquesta alumna va transmetre la infecció a dos companyes de classe, una classe en la que 28 dels 29 alumnes estaven vacunats amb la pauta de dues dosis. Aquesta alumna no va transmetre la infecció al seu tutor. 

Com a conclusions preliminars estretes a partir de l’estudi de transmissibilitat fet durant el primer trimestre del curs 2021-2022 cal mencionar que en el 50% dels casos s’han trobat el cas índex al domicili en adults convivents i el 21,2% entre el personal dels centres. En la resta de casos no s’ha pogut determinar el cas índex.  

Subscriu-te i no et perdis cap novetat del projecte!

Menu