Maria Subirana, membre d’IsGlobal, parla sobre el Projecte Escoles Sentinella a LESTONNAC Report

Actualitat

Maria Subirana treballa a IsGlobal (Institut Global de Salut de Barcelona) i és una de les responsables de la part mediambiental de la institució. Juntament amb d’altres membres del seu departament, s’encarrega de realitzar les proves a les escoles participants en el projecte ‘’Escoles Sentinella’’.

Com es faran les proves ambientals?

A partir de plànols del centre podrem seleccionar diverses zones, les més transitades, per poder tenir una visió representativa i heterogènia de l’estat de la ventilació.

Quins creus que seran els canvis que es faran en la normativa anticovid de les escoles?

Bona pregunta ja que s’haurà de realitzar l’estudi per veure si realment hi calen canvis. Segurament, la ventilació serà un aspecte importantíssim i vosaltres, com a estudiants, podreu ajudar moltíssim. Potser, una bona opció serà obrir les finestres cada 15 minuts. Però aquí hi juga molt, també, el volum de l’aula, el nombre de persones i l’edat d’aquestes, ja que una persona adulta genera més CO2 que no pas una de petita. El distanciament de les taules, sense dubte, també serà un bon recurs.

Quins resultats s’esperen d’aquest treball de recerca? 

S’espera que ens expliquin per què en un centre hi ha més contagis que a un altre i, a partir d’aquests resultats, poder elaborar unes guies de millora.

Quanta gent s’espera que hi participi?

Evidentment, com més persones hi participin, millor! En principi, l’objectiu són cinquanta escoles que representen un gran volum d’alumnes. Ara bé, segurament no és gaire viable que hi participin tantes perquè el projecte té una durada relativament curta. Per això, suposem que s’hauran de reduir a 25 o 30 escoles. De moment, comencem amb set, i una d’elles és la vostra escola! 

Quant s’espera que duri el projecte?

Dos anys, però segurament s’endarrerirà.

Es farà també a altres llocs?

De moment, no.

Propòsits a aconseguir?

Millorar les intervencions, poder tenir millor control i seguiment a les escoles.

Quins centres participen en aquest projecte?

El projecte el coordina el Centre d’estudis epidemiològics sobres les ITS i sida de Catalunya (CEEISCAT), juntament amb l’Institut de Salut Global de Catalunya, l’Hospital de la Vall d’Hebron i el Living Lab de Salut d’IRSICAIXA.

En quantes fases es divideix el vostre projecte, si és que en té?

Hi ha diferents blocs de treball, cadascun està coordinat per un centre diferent. Nosaltres ens encarregarem de l’avaluació ambiental de les escoles.

Creus que cara els següents mesos  tot anirà a millor?

Jo crec que sí ja que amb aquest projecte es farà un seguiment molt més ampli del que és la Covid-19 i la podrem controlar amb més facilitat. A més, gràcies a totes les  mesures de prevenció que s’implementaran, n’estic segura que s’acabarà aviat.

 

Per: T. Masucci, P. Garrido, M. Arco i Y. Cai

Font: LESTONNAC Report

 

 

Subscriu-te i no et perdis cap novetat del projecte!

Menu