Institucions participants

El projecte Escoles Sentinella està impulsat pel Departament de Salut i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i coordinat pel Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya (CEEISCAT). El projecte compta amb la col·laboració de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), del Living Lab de Salut d’IRSICAIXA i de l’Hospital Vall d’Hebron.

Departament de Salut de la Generalitat

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya és l’òrgan responsable de tots els temes de salut que afecten als ciutadans i ciutadanes de Catalunya.

Departament d’Educació de la Generalitat

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya és l’òrgan responsable dels temes educatius per a infants i joves de Catalunya i les seves famílies.

CEEISCAT

El Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya és un òrgan tècnic assessor i de suport al Departament de Salut que actua com a òrgan referent de la vigilància epidemiològica del VIH i les ITS, així com del monitoratge i avaluació de les epidèmies de VIH, ITS i hepatitis víriques. El CEEISCAT també és un Grup de Recerca Consolidat reconegut per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya, emmarcat en l’Institut de Recerca Biomèdica Germans Trias i Pujol (IGTP).

El CEEISCAT és el coordinador tècnic del Projecte Escoles Sentinella i s’encarrega de la realització de les enquestes i posterior anàlisi de les dades a les instal·lacions dels CEEISCAT i presa de mostres i realització de tests de SARS-CoV-2 mitjançant equips mòbils especialitzats.

Living Lab de Salut

El Living Lab de Salut d’IrsiCaixa té com a missió contribuir a millorar la resolució de reptes de salut promovent innovació sistèmica, tant en el sistema de recerca i innovació (R&I) com en els sistemes afectats pels reptes als què ens plantegem contribuir.

Els canvis que ens proposem tenen com a darrera finalitat incrementar l’impacte de les solucions existents i estimular la ideació i implementació de noves solucions que responguin millor a la complexitat del sistema així com a les necessitats i expectatives dels diferents actors socials. Som un think tank, és a dir un espai de reflexió estratègica, d’aprenentatge, d’exploració, i de co-creació de coneixement i d’altres tipologies de solucions, on a més promovem la recerca i la innovació transdisciplinària i participativa necessària per a la resolució de problemes complexos. La participació del Living Lab a Escoles Sentinella es desenvolupa en el marc del projecte finançat per la CE CONNECT.

Vall d’Hebron

El Vall d’Hebron Barcelona Hospital Campus és un parc sanitari de referència mundial on assistència, recerca, docència i innovació es donen la mà. Contribuïm a la societat com millor ho sabem fer: posant la suma del nostre talent al servei dels pacients d’avui i del demà. La recerca del Campus es realitza a través del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) on des del 1994 treballem per identificar i aplicar noves solucions als problemes de salut de la societat i contribuir a estendre-les arreu del món. En aquests més de 25 anys hem assolit el lideratge en recerca biomèdica hospitalària al nostre país, i aspirem a que al 2020 siguem reconeguts com a un Institut europeu excel·lent, competitiu i líder en recerca clínica i translacional vinculat a un hospital universitari.

Institut Germans Trias i Pujol

L’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) és un centre de recerca públic situat a Badalona (Barcelonès) que té com a objectiu principal incrementar el coneixement científic per transformar-lo en solucions per millorar la salut i atenció mèdica dels pacients i de la comunitat.

L’Institut està associat a un dels grans hospitals universitaris de l’àrea de Barcelona, l’Hospital Germans Trias i Pujol, i forma part del campus biomèdic de Can Ruti. És un centre CERCA i també està acreditat com a centre d’excel·lència per l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII), sent l’encarregat de coordinar la gestió de la recerca i l’estratègia científica del campus, treballant en estreta col·laboració amb els altres centres que s’hi ubiquen.

ISGlobal

L’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) és fruit de la integració (finalitzada al 2016), del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB) i ISGlobal, amb l’objectiu de crear una institució líder en la recerca, educació i innovació en Salut Global. El Programa de Infància i Medi Ambient és un dels grups més grans a ISGlobal i compta amb una àmplia experiència en el seguiment de cohorts infantils per avaluar l’efecte del factors ambientals en la salut.

L’ISGlobal s’encarrega de l’avaluació estructural i ambiental de les diferents escoles participants i de la realització d’experiments en relació a les mesures de prevenció (p.e. tipus de ventilació de les aules, nombre de rentat de mans, etc).

IDIAP

La Fundació Jordi Gol i Gurina es va crear l’any 1996, per l’Institut Català de la Salut, amb la finalitat de promoure i gestionar la innovació, la formació, la docència i la recerca clínica, epidemiològica i en serveis de la salut en l’àmbit de l’atenció primària. L’any 2006 va passar a anomenar-se Fundació lnstitut per a la recerca a l’Atenció Primària Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) gràcies a un conveni amb el Departament de Salut. Al 2010 s’adscriu a la UAB com a Institut Universitari de Recerca en Atenció Primària.

Germans Trias i Pujol

Germans Trias i Pujol és un centre públic que presta atenció sanitària d’alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d’altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l’hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants. L’hospital el gestiona la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l’Institut Català de la Salut (ICS), que també és responsable de l’Atenció Primària del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.

Germans Trias és alhora hospital general bàsic per a més de 200.000 persones de Badalona i de diversos municipis de l’entorn. Tot plegat és possible gràcies a la intensa i qualificada feina d’uns 2.500 professionals sanitaris i no sanitaris.

Institut Català de la Salut

L’Institut Català de la Salut (ICS) és l’empresa pública de serveis de salut més gran de Catalunya, amb 47.414 professionals que presten servei a gairebé sis milions de persones de tot el territori. L’ICS gestiona 289 equips d’atenció primària (EAP) i, a més, participa en el Consorci d’Atenció Primària de Salut de l’Eixample (CAPSE), juntament amb l’Hospital Clínic de Barcelona, que té tres EAP, i en el Consorci Castelldefels Agents de Salut (CASAP), juntament amb l’Ajuntament de Castelldefels, que en té un. L’Institut també gestiona tres grans hospitals terciaris d’alta tecnologia (Vall d’Hebron, Bellvitge i Germans Trias), quatre hospitals de referència territorial (Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona i Verge de la Cinta de Tortosa) i un hospital comarcal (Viladecans).

Institut Català d’Oncologia

L’Institut Català d’Oncologia (ICO) és un centre públic i monogràfic sobre càncer. S’ocupa de la malaltia de forma integral, ja que reuneix dins d’una mateixa organització la prevenció, l’assistència, la formació especialitzada i la investigació. Creada l’any 1995 pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, comença a funcionar un any més tard a les instal·lacions de l’Hospital Duran i Reynals de L’Hospitalet de Llobregat. Set anys més tard, l’any 2002, s’inaugura l’ICO Girona, a l’Hospitat Universitari Doctor Josep Trueta, i un any després l’ICO Badalona, a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. L’any 2014 es posa en marxa l’ICO Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i el Verge de la Cinta de Tortosa.

Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya

L’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) té la missió de generar coneixement rellevant, mitjançant l’avaluació i l’anàlisi de dades per a la presa de decisions, amb la finalitat de contribuir a la millora de la salut de la ciutadania i a la sostenibilitat del sistema de salut de Catalunya.

Amb la col·laboració de:

CONNECT

CONNECT

 

Teniu dubtes?

Si teniu qualsevol dubte en relació al projecte Escoles Sentinella podeu revisar l’apartat de preguntes freqüents o contactar-nos a través del formulari.

Menu